A Travellerspoint blog

Southern Arizona

semi-overcast 35 °C
View South West USA Trip 2 (2011) on KarenandMartijn's travel map.

Zo, dat was het dan weer voor Californië. Time flies (since we're sure having fun!). Maandagochtend eerst wel nog aan de hand van een kaart met daarop alle bijzondere 'Moderne' huizen en gebouwen rondgetourd langs al het moois. 's Middags koers gezet naar Yuma, pleisterplaats, 1 overnachting op weg naar Tucson. Vlak voor dat we aankwamen over de interstate 8 kwamen we in een flinke zandstorm terecht. Heel maf als je die al lang vantevoren ziet aankomen, de lucht kleurde helemaal geel. Was precies in het gebied waar de '8' door enorme zandduinen heensnijdt (de Imperial Sand Dunes), bizar om je plotseling in de Sahara te wanen. De weg loopt hier ook pal langs de Mexicaanse grens, je ziet 2 rijen hekken, een kanaal en heel veel partrouillerende wagens van de Border Patrol hier. Aansluitend nog ff een heftig onweer, maar toen waren we al bijna bij het hotel. Onweren zou het de komende dagen nog veel doen in Zuid-Arizona..
Yuma is vooral bekend vanwege de grote militaire luchtmachtbasis. En omdat het een belangrijke grensplaats is met Mexico. Stikt hier dus van de grote hotels, handig voor ons. Hotel was bijna uitgestorven, op wat militair personeel na. In minder warme tijden schijnt het hier hartstikke druk te zijn met Amerikanen die overdag de grens overwippen voor goedkope Mexicaanse tandartsen. Het eten van de avond: Denny's. De mensen die in de VS zijn geweest weten dan wat we bedoelen :) Past natuurlijk wel uitstekend bij een cultureel wat minder verfijnd oord als deze.

We waren dinsdag Yuma nauwelijks uit of we moesten op de interstate al stoppen voor de Border Patrol. We dachten even dat we per ongeluk tegen een grenspost waren aangereden maar nee, we zaten volgens de 'officer' nog gewoon in de VS. De grenslijn hier is zo ontzettend langgerekt, die kan onmogelijk 100% bewaakt worden. Vandaar dat ze op andere punten controles uitvoeren. Paspoorten lagen in de kofferbak, en met mijn rijbewijs nam de stoere meneer geen genoegen. Auto aan de kant gezet en de passen uit de rugzak gehaald. Een andere douanier kwam naar me toe om de boel te controleren. Toch stiekem wel een beetje eng, van die mannen in indrukwekkende uniformen, met nog indrukwekkender wapentuig op en om. Les 1: niet de lolbroek of wijsneus gaan uithangen. Gewoon meewerken en vriendelijk blijven. En dan blijken deze mannen aardige en respectvolle mensen te zijn. Okay, on the road again..

Next stop: Tucson. Keken we allebei erg naar uit, veel goeds over gehoord en gelezen. Bleek allemaal te kloppen. Een progressieve, levendige universiteitsstad met veel bewaarde historie. Omdat deze stad bekend staat om het plezierige en oude stadshart hadden we gekozen voor een hotel in Downtown, en dan meteen een legendarische: Hotel Congress. Historische landmark van de stad, pal tegenover het treinstation, dat ook een rijk verleden kent, en waaraan de stad haar onstaansgeschiedenis te danken heeft.
Hotel Congress is een origineel gebouw uit 1919 en doet er alles aan om het zo origineel mogelijk te laten. De lobby, de taproom (het cafe, uit de jaren 30), de kamers...alles ademt historie en je ziet nauwelijks moderne invloeden. Geen tv's, slechts een antieke bakkelieten telefoon die je naar het eveneens antieke switchboard leidt bij de receptie, en heel oude inrichting. Visueel verbluffend. Maar oud en origineel betekent hier dus ook: antieke riolering en leidingen, geen geluiddempende kozijnen, aftandse bedden. Ergo: 2 nachten belabberd geslapen. En toch hadden we dit niet willen missen. Hotel Congress is een begrip in Tucson. Zoals in een hotelgids was te lezen: "for the Tusconian Bohemien and Rock and Roll chic". In het hotel zit ook een club, waar bijna dagelijks concerten zijn. Door deze Club en de aanpalende Taproom is het in Congress iedere avond een drukte van jewelste, een heel plezierige! Zelf zijn we de eerste avond ook nog naar de Club geweest, een 'double bill' van Cheap Time en Davila 666. Niet onze muziek, "but great entertainment" (aldus de ober die ons ontbijtje de ochtend erna bracht).

In de stad nog een leuke historische wandeling gemaakt. Maar een andere belangrijke reden voor dit bezoek: Saguaro National Park, en het Arizona Sonora Desert Museum. De bedoeling was om een paar uurtjes naar het 'museum' te gaan en de rest van de tijd naar het park..maar het werd andersom. Het Desert Museum is namelijk veel meer dan de naam doet vermoeden: het is voornamelijk een mega botanische tuin, dierentuin én museum ineen. En dat allemaal ingepast in het landschap, zonder muren eromheen zodat het een geheel vormt met de woestijn. Zo ontzettend gaaf, zo mooi gemaakt, zoveel informatie. Je zou hier met gemak 2 hele dagen kunnen verblijven. Het grappige is, omdat het ook onderdeel vormt van het 'gewone' landschap komt er ook wildlife voor dat niet achter glas of andere barrères zitten. Dus het bleef ook hier uitkijken waar je loopt.. Heeft Karen aan den lijve ondervonden. Ze liep ergens een hoekje om en een grote, vieze dikke leguaan (oid) schrok en rende een rots ernaast op. Je moet er niet aan denken dat dat (niet giftige) reptiel een rateslang was geweest. Gadverdamme!
Maar gelukkig waren er ook een hoop mooie zoogdieren te zien hier: Javalina's, prairie honden, wolven, coyotes, bobcats, mountain lions, otters (ook die schijnen op bepaalde plekken in de Sonora voor te komen) en een mega zwarte beer. En heel veel Hummingbirds. Maf, we hadden ze nog nooit in het echt gezien, en sinds Palm Springs (toen dacht ik nog: is dit een insect of een vogel?) zien we ze heel veel. Bijzondere beestjes!

Daarna nog snel naar het vlakbij gelegen Saguaro Park gereden, om daar met de auto een rondrit te maken. Prachtig park, met (uiteraard..) Saguaro's (en andere cactussen) zover als je kunt zien. Jammer genoeg geen tijd meer om een korte trail te doen. Bovendien was het weer flink beginnen te bliksemen en regenen. Navraag leerde dat we nog net in het staartje van de Monsoon zaten, het zomerregenseizoen van de Sonora.

Posted by KarenandMartijn 11:24 Archived in USA

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

We zijn weer helemaal bijgelezen! Jullie hebben aardig wat meegemaakt en beleefd, als we zo het verslag doornemen. Zien weer uit naar de volgende reis-gebeurtenissen en ervaringen.

by martinentoos

Een lang en leerzaam verhaal. Jullie een reuzenleguaan, wij 2 jaar geleden een nijlpaard. goed dat jullie weer online zijn!
Anne-Marie en Frans

by kirkuul

Weer zo'n mooi reisverslag!. Geweldig dat we dit zo mee mogen lezen!
We genieten mee! Nog veel reisplezier!

by Eelco en José

Waanzinnig! Te veel indrukken om op een zaterdagavond na en drukke werkdag te verwerken! Kom net terug van een klus (waar ik morgenvroeg terug ga). Fantastische beelden gezien, waar ik zelfs als beroepsfotograaf jalours op ben. Guus

by Guus

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint