A Travellerspoint blog

Arizona: Moving On

sunny 38 °C
View South West USA Trip 2 (2011) on KarenandMartijn's travel map.

Damn, de vakantie begint nu echt op te schieten, zitten nu op de helft.
Donderdag hebben we onderweg naar Scottsdale iets heel bijzonders gezien: Biosphere 2. Sinds eind jaren 80 staat er een uur boven Tucson een megalaboratorium, bedoeld om ons ecosysteem volledig gesloten, en op relatief grote schaal na te bootsen. Het heeft begin jaren 90 heel veel aandacht gekregen vanwege de twee missies die er hebben plaatsgevonden, waarin mensen erin werden opgesloten en hier helemaal (luchtdicht) afgesloten moesten leven. Bij de 2 missies is het gebleven. Daarna is Biosphere 2 gebruikt (en nog) voor ander wetenschappelijk onderzoek. Het is een unieke constructie, waar gretig door onderzoekers vanuit verschillende disciplines gebruik van wordt gemaakt.
Kwam dus erg mooi uit dat deze fascinerende tweede wereld praktisch op onze weg lag van Tucson naar Scottsdale. De wandeling er naartoe was al indrukwekkend, over de campus waar studenten en onderzoekers gehuisvest zijn. En dan het eerste uitzicht op de magnifieke constructie, al dat glas en spetterend wit, dat afsteekt tegen de mooie natuur van de Sonora woestijn. Binnen zijn we anderhalf uur rondgeleid door supergids Bob H. Volgens hem zijn er in Biosphere 2 in de winter doorlopend rondleidingen voor tientallen mensen..nu waren we met z'n 6-en (waarvan er 1, een oudere dame met ademhalingsproblemen al meteen is afgehaakt), ideaal! Bob heeft ons rondgeleid door de 5 nagebootste ecosystemen (regenwoud, oceaan, savanne, mangrove en woestijn) en we zijn aan de binnenkant geweest, de gangenstelsels waar de lucht- en waterleidingen lopen met als hoogtepunt de long van Biosphere, een megakoepel waar de luchtdruk wordt gereguleerd. Zelf zijn we daarna nog door de woonvertrekken gelopen, waar de 'astronauten' van de missies hebben geleefd. Bizar!

Over een saai stuk van de I-10 verder gereden naar Scottsdale/Phoenix. Wist het nog wel van de vorige keer maar het was weer absurd om te zien. Tientallen kilometers voor de stad kom je al op een wirwar van snelwegen terecht, en dat gaat maar door en door zonder ook maar een glimp van de stad te zien. De Metropolitan Area Phoenix is echt bizar, bijna niet uit te leggen. Een metropool midden in gortdroge, bloedhete woestijnvallei met vrijwel uitsluitend laagbouw. Alleen het stuk dat voor downtown moet doorgaan (het zakencentrum) kent hoogbouw.Er is hier zoveel ruimte dat Phoenix in de loop der jaren maar aan alle kanten is uitgedeid, aaneengesloten met een kaarsrechte 'grid' van wegen en snelwegen eromheen. Wij zaten in Scottsdale (een upperclass stad, onderdeel van Phoenix Metropolitan Area), en moesten drie kwartier naar downtown Phoenix rijden. Let wel: over snelwegen. De afstanden zijn hier onwerkelijk. En waarvoor? We hebben er wat doelloos rondgereden op zoek naar iets wat leek op een voetgangersgebied of iets van leven. Is er niet. Uiteindelijk een plein gevonden met daarop een handjevol historische gebouwen, maar dat was de moeite niet waard. Snel terug naar Scottsdale en daar nog even het downtown bekeken. Vorige keer ook al geweest, hier is ten minste nog wat te beleven. Maar het was hier zo afschuwelijk heet dat het ook hier was uitgestorven. Dan maar terug naar huis.

Ons thuis voor 3 nachten in Scottsdale was het Scottsdale Links Resort. Mega suite, grote woon- en eetkamer, keuken met alles erop-en-eraan, waskamer met droger, grote slaapkamer (hier hing de 2e mega tv), een groot balkon en een enorme inloopkast. Als er dan niet veel te beleven valt in de omgeving, dan het er maar van nemen hier. Ideaal zo halverwege om eens wat wasjes te draaien. Lekker ook om 's avonds nog even het zwembad in te duiken en aan de rand een boek te lezen. Trouwens, het lijkt wel allemaal hartstikke luxe, en dat is het ook wel, maar het is hier in de zomer spotgoedkoop. Het seizoen begint voor hun pas in oktober, en loopt t/m mei. Dat heet hier:de winter. Juni t/m september is de zomer. In de winter komen de amerikanen vanuit koudere gebieden hier massaal naartoe. Nu dus laagseizoen, en dat merk je aan de clientèle: voor een belangrijk deel tattoos en pick-up trucks (in die vaste combinatie).

Ondanks dat we hier bijna niks gedaan hebben toch een hoogtepunt van de vakantie gehad hier: een bezoek aan Taliesin West, in de heuvels even buiten Scottsdale. Stond hoog op ons verlanglijstje, en overtrof onze verwachtingen. Taliesin West was het winterverblijf (en architectuurschool) van architect Frank Lloyd Wright. Ook hier weer een sublieme rondleiding gehad. Het niveau van de gidsen is totnu fenomenaal. En het zijn altijd (gepensioneerde) vrijwilligers, die hun hele ziel en zaligheid in de strijd gooien. Je ziet ze in de musea, bij VVV's, en bij stichtingen als deze. Het mooie van deze rondleiding was dat het niet exclusief over architectuur ging, maar dat er veel over de geschiedenis, het leven van Lloyd Wright en zijn gevolg op Taliesin, en de functies van de gebouwen werd gesproken. In de 2 uur van de rondleiding hebben we bijna alle facetten van het indrukwekkende Taliesin West gezien, en ervaren. Zo mochten we zelfs in de woonkamer in de door Wright ontworpen originele stoelen zitten. Erg boeiend!

Posted by KarenandMartijn 07:34 Archived in USA

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Inderdaad, jullie zitten al op de helft! Verder is het hier een wat lagere temperatuur. Dus... niks zwembad induiken! Goede verdere "Moving On".

by martinentoos

Veel aparte dingen tijdens jullie reis. Kunnen wij ons bijna geen voorstelling van maken. Op naar het tweede deel!

by kirkuul

...... tattoos en pick-up trucks (in die vaste combinatie) en baardmannen :).
Gave reis! Ik geniet erg van de boeiende reisverslagen en fraaie foto's

by Ad V.

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint