A Travellerspoint blog

Getty

sunny 32 °C
View South West USA Trip 2 (2011) on KarenandMartijn's travel map.

Donderdag. Laatste hele dag in LA. The Getty Center stond al meteen hoog op ons programma. Van wat we vooraf van de Getty wisten was dit een must see. Niet alleen is dit een van de mooiste musea ter wereld (qua gebouw), de fantastische locatie hoog in de Hollywood Hills geeft ook nog eens spectaculaire uitzichten over de metropool. Eerst maar eens een ander ontbijttentje uitgeprobeerd in Main Street, Novel Cafe. Ook nu weer heerlijk. De perfecte omelet, en zoals altijd hier rijkelijk gegarneerd met veel lekker vers fruit. En dat uiteraard buiten geserveerd, met coole indie muziek over de speakers op het terras...wat is dat toch heerlijk, van 's morgens tot 's avonds buiten kunnen leven!
Maar goed, dat was natuurlijk bijzaak, maar wel eentje die het leven net wat aangenamer maakt :)
De hoofdzaak: Getty. Adembenemend mooi. Niet gek dat deze plek op nummer 1 staat op Tripadvisor bij de Things To Do in LA. Begint al vanaf de parking, ondergronds. Van daaruit brengt een volautomatische kabeltram je de berg op. Nadat we zijn welkom geheten door het ontvangstcomitee (een stel trotse bejaarden die hier vrijwillig hand-en-spandiensten verrichten, zoals bij zoveel publieke voorzieningen) zien we het complex dan in zijn volle glorie. Het magnum opus van Richard Meier. Ook in Nederland enigszins bekend vanwege het gemeentehuis van Den Haag. Bloedheet..dat ook wel weer. Ondanks dat meteen aangesloten bij een architectuur rondleiding. Want ondanks dat het museum ook een redelijk goede collectie heeft, we komen hier toch vooral voor de verbluffende architectuur. Het is dat we af en toe wel de schaduw moesten opzoeken, anders hadden we uren achter elkaar hier kunnen rondlopen tussen de verschillende gebouwen van de Getty, en de bijzondere tuinen. Overigens is the Getty Center veel meer dan een museum. the Getty Trust beheert een grote pot met geld, en geeft dit ook aan the Getty Research Institute en aan het Conservation Institute. Daarmee is dit gigantische centrum (750 hectare) ook een soort van campus, waar studenten onderzoek kunnen doen, en van waaruit kunstwetenschappers hun expertise aanbieden om kunstprojecten wereldwijd te ondersteunen. En dat allemaal zonder subsidie..
De bedoeling was om na de Getty een stuk Mulholland Drive te rijden, maar dat pakte niet helemaal goed uit. Wel een mooie route gereden door Malibu Creek State Park, een schitterend stuk natuur effe ten noorden van Santa Monica. Omdat het hier kennelijk nogal buitenlands aandoet zijn hier al heel wat films en series geschoten (Planet of the Apes, en de complete serie M*A*S*H). Verder wilden we ook nog Malibu aandoen (als klein pubermeisje wilde Karen hier al wonen!), maar ook dit is niet echt/echt niet gelukt.
Dan maar terug naar onze tijdelijke hometown. Laatste avondmaal mocht wat beter zijn, gekozen voor La Vecchia alweer praktisch tegenover ons motel. Santa Monica is echt een restaurant walhalla! Eten was niet echt denderend (voorgerechtjes waren nog erg lekker, de paddenstoelenrisotto daarentegen telde meer paddenstoelen dan rijstkorrels), maar de wijn overheerlijk: een Sonoma chardonnay van de wijngaard van regisseur (tevens wijnboer) Francis Ford Coppola. Doet die man goed. Net zo verrassend als deze wijn was de muziekkeuze: Radiohead. Als eerder al gezegd: muziek speelt een erg grote (en vooral: serieuze) rol in de Amerikaanse samenleving. Zal straks weer tegenvallen in het land waar de muzikale klok op Volendam staat. Hopeloos. Wat dan wel weer prettiger is is het langere tafelen. Amerikanen zien het juist als teken van excellente service om ervoor te zorgen dat je nooit hoeft te wachten. Dat betekent dus het voorgerecht opgediend krijgen terwijl je net de eerste slok wijn hebt genomen en het hoofdgerecht dat geserveerd wordt tegelijk met het afruimen van het voorgerecht. Ze bedoelen het helemaal niet verkeerd, want als je laat merken dat het wel erg snel gaat (de rekening wordt ook resoluut op tafel gelegd zodra je zegt geen dessert te blieven) krijg je keurig te horen: "take all the time that you need, no rush". Gevolgd door het allerhartelijkst: "have a wonderful evening" werden we de zwoele avond ingeluid.
Laatste avond, dus toch nog maar even langs het strand richting pier gelopen (New Orleans Funk&Blues optreden) en naar het supergezellige voetgangersgebied op Third Street. Zo leuk hier!

Posted by KarenandMartijn 20:56 Archived in USA

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Jammer van dat korte tafelen, maar de muziekkeuze vergoedt veel. Wij moeten het vanavond op tv doen met Hansi Hinterseeer! Op naar de woestijn!
Gegroet,
Anne-Marie en Frans

by kirkuul

We genieten zelf van jullie belevenissen. Kijken al weer uit naar de volgende berichten. We zijn benieuwd hoe jullie 9/11 daar ervaren.
Veel plezier nog !

José en Math

by José en Math

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint