A Travellerspoint blog

Palm Springs

sunny 38 °C
View South West USA Trip 2 (2011) on KarenandMartijn's travel map.

Palm Springs is very cool! Niet in letterlijke zin natuurlijk..het is hier in de zomermaanden altijd boven de 40 graden, met pieken naar de vijftig. Maar in de winter is het er minimaal 30 graden. Dat is precies de reden waarom de woestijnsteden het zo goed doen. Voor de mensen die hier permanent verblijven wordt het buiten aangenaam gemaakt door bij winkel- en horecagebieden de stoepen flink te vernevelen met een hele fijne sproei koel water.
Voor een belangrijk deel worden deze oorden niet het hele jaar door bewoond. Een ander deel bevindt zich in de zogenaamde gated communities. Maar er wordt uiteraard ook gewoon geleefd, al helemaal in de oudste en meest toegankelijke en vriendelijke stad in de Coachella Vallei. Wat het hier erg plezierig maakt is de liberale sfeer die hier hangt, waarschijnlijk een gevolg van de LA-invloed. Het is immers toch een soort van Hollywood in de woestijn.
Palm Springs is ontstaan in de jaren twintig, en kende vooral na de tweede wereldoorlog een enorme hausse aan Amerikaanse celebrities die hier de winters doorbrachten. Een heuse Walk of Stars (zoals die op Hollywood Boulevard) herinnert je hieraan. Met dank aan het rijke verleden, en de geleidelijke ontstaansgeschiedenis heb je hier ook een echt downtown gebied, een levendig centrumhart met enorm veel horeca. En veel modern design, want ook daarom staat Palm Springs bekend: om haar moderne design, maar vooral ook om de grote concentratie (men zegt: de grootste) aan Moderne architectuur. We hebben zelf met de auto een rondrit gemaakt langs een aantal belangwekkende Moderne gebouwen, en het is inderdaad ongelofelijk wat hier nog aan Modernisme historie bewaard is gebleven. Zeldzaam. Nooit zoveel moois bij elkaar gezien. Denk 'Mad Men', maar dan in het echt. Ik hoop echt dat dit nooit verloren gaat.
De eigenaren van ons hotel zijn ook groot liefhebbers van Moderne architectuur. Ze lieten dit ook blijken in de keuze van het gebouw, en de manier hoe ze het hebben ingericht. En het ligt ook nog eens hartje centrum, om de hoek bij het museum voor moderne kunst (die voor een stad van deze omvang ongekend goed is). Om al die redenen alweer een schot in de roos.

Zondagavond, 9/11, zijn we nog naar de herdenkingsbijeenkomst geweest in Palm Desert. Prachtig om meegemaakt te hebben en we moeten bekennen: allebei kippevel van de manier van herdenken, en vooral door de beleving van de bezoekers. We zaten deze zwoele zomeravond lekker in het gras, te luisteren en kijken naar speeches van burgemeesters, brandweercommandanten enz. Tussendoor veel muziek. En natuurlijk beginnen met het volkslied..iedereen staan en meezingen. Dat was echt zwaar indrukwekkend, juist omdat de woorden van dit lied, en van de uitgesproken 'Pledge of Allegiance' zo centraal staan in deze maatschappij, het betekent echt wat, het zijn de kernwaarden van dit land, en van haar mensen. Verder was het, ondanks een bescheiden militaire inbreng, vooral een heel plezierige en informele happening.
Daarna terug naar Palm Springs en daar om half 10 nog een erg leuke Mexicaan bezocht. De desertcities mogen dan (in onze ogen) doodse oorden zijn, het centrum van Palm Springs is dat allerminst. Very cool, indeed!

Posted by KarenandMartijn 07:18 Archived in USA

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Weer een mooi reisverslag! We kunnen het op deze wijze goed meebeleven. Veel reisplezier naar jullie volgende stek....

by martinentoos

Wij wensen jullie een fijne autorit naar de volgende pleisterplaats!

by kirkuul

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint